Een populaire trend die ook steeds meer Nederlanders volgen: zwemmen in koud water. Wil jij hieraan meedoen? Ontdek hier de vele voordelen.

De voordelen van koud water zwemmen

Zwemmen in koud water is niet voor doetjes. Het vergt veel moed en mentale kracht om de sprong te wagen, maar het is het zeker waard! Hier zijn enkele voordelen koud water zwemmen:

  1. Het kan helpen stress en spanning te verlichten: Koud water heeft een ‘schok’-effect op je lichaam dat kan helpen om spierspanning en stress los te laten. Een duik in ijskoud water kan ook de bloedsomloop stimuleren, wat helpt om je lichaam energie te geven en je geest helder te maken.
  2. Het kan je immuunsysteem stimuleren: Zwemmen in koud water verhoogt de productie van witte bloedcellen, wat helpt om infecties en ziekten te bestrijden. Blootstelling aan koud water stimuleert ook de afgifte van endorfines, die natuurlijke pijnstillende eigenschappen hebben.
  3. Het kan meer calorieën verbranden: Jouw lichaam moet harder werken om zijn kerntemperatuur te handhaven wanneer je in koud water zwemt, wat betekent dat je meer calorieën verbrandt!
  4. Het kan je bloedsomloop verbeteren: Koud water heeft een vernauwend effect op je bloedvaten, wat helpt om de bloedsomloop te verbeteren. Als je regelmatig in koud water zwemt, wordt jouw lichaam beter in het reguleren van de bloedstroom en het handhaven van een normale lichaamstemperatuur.
  5. Het kan gewrichtspijn helpen verlichten: Gewrichten zijn omgeven door een vloeistof genaamd synoviale vloeistof, die helpt om ze te smeren en te beschermen. Een onderdompeling in koud water kan ontstekingen en pijn in de gewrichten helpen verminderen door de productie van ontstekingschemicaliën te verminderen.
  6. Voor veel mensen is het een strijd met zichzelf om in het koude water te duiken en te blijven. Daardoor voelt het als een zelfoverwinning om dit wel te doen.

Zelfoverwinning als ultieme beloning

Koud water zwemmen is geen pretje. Dat weet je van tevoren. Daarom verzet jouw lichaam zich daartegen. En mentaal is het ook bepaald niet makkelijk om het koude water in te duiken. Maar als het lukt, is dat een echte overwinning op jezelf. En dat geeft een kick. Juist vanwege die kick gaan mensen nogmaals koud water zwemmen. De verbeterde bloedsomloop, de verbranding van calorieën en de stressvermindering voelen voor hen haast “mooi meegenomen”. De echte beloning is namelijk die zelfoverwinning.

Begeleiding door een koudwatercoach

Natuurlijk kan koud water zwemmen ook gevaarlijk zijn. Helemaal als je het in je eentje doet. Dan is er niemand om je te helpen tijdens de initiële stressrespons: een natuurlijke reactie waardoor je hartkloppingen krijgt en snel ademt. Daarom is het verstandig om te kiezen voor begeleiding door een koudwatercoach. Zeker de eerste paar keer. En zo komen we weer uit bij het doel van deze website: zelfcoaching op eigen wijze. En een beetje hulp van de professional.