Outplacement. Wellicht heb je het woord al eens voorbij zien komen. Het klinkt mooi maar wat betekent het eigenlijk? We zullen hier ons licht op een eenvoudige manier laten schijnen over het fenomeen ‘outplacement.’
Wanneer wordt outplacement aangeboden?
Het kan ons allemaal overkomen; je baan staat op de tocht, of je staat op de nominatie om ontslagen te worden. Je baan is overtollig geworden of je werkgever wil om wat voor een reden dan ook niet meer met je verder werken.
Je werkgever kan je dan outplacement aanbieden.
In de vorm van een transitievergoeding, waarbij je zelf je outplacement bureau/coach uitzoekt en betaalt of, wat vaker gebeurt als er meerdere mensen gedwongen ontslag krijgen, er wordt door de werkgever een bureau uitgezocht en betaalt.
Bij outplacement is het de bedoeling dat je op zoek gaat naar een nieuwe baan, soms zelfs in een heel andere richting dan die waarin je nu werkzaam bent. Dit traject voltrekt zich over een aantal maanden. Een outplacement traject is voor iedereen anders omdat een ieder zich in een andere situatie bevindt. En wellicht ook een andere kant op wil gaan. Niet iedereen blijft in loondienst. Je kunt er ook voor kiezen om in de toekomst als zelfstandige verder te gaan.
Zowel praktisch als op je gevoel
Over het algemeen richt het traject zich eerst op eventuele gevoelens van rouw en verlies. Vooral als het niet jouw eigen keuze is geweest om het bedrijf waar je werkte te verlaten kan het een verdrietige stap zijn die je gedwongen bent te maken.
Om verder te kunnen gaan met je werkende leven word je begeleid in het verwerken van deze gebeurtenis. Zodat je weer met vertrouwen de toekomst in kunt kijken en gemotiveerd aan de slag kunt gaan om nieuw werk te vinden.
Dan wordt aan de hand van vragen en testen gepoogd vast te leggen wat jouw ambities en kwaliteiten zijn.
Dit alles gebeurt in samenwerking met jouw vaste persoonlijke coach.
Het is daarom van belang dat je een coach hebt waar je goed mee overweg kunt. Als je die zelf kunt uitkiezen is het fijn om samen eerst een kennismakingsgesprek te voeren.
Wordt je coach voor je uitgezocht en bevalt die niet, schroom dan niet om om een andere coach te vragen. Het gaat tenslotte om jouw werk en jouw carrière en die is heel belangrijk!
Tijdens het traject leer je veel over jezelf en leer je ook vaardigheden te beheersen als netwerken, baanaanbod vinden en ook het maken van een mooi curriculum vitae is inbegrepen.
Vaak stopt het outplacementtraject pas op het moment dat je een nieuwe betrekking hebt gevonden dus je staat er nooit alleen voor. Met behulp van een outplacement coach kan iets verdrietigs als je baan verliezen uitdraaien op een zegening omdat je zorgvuldig en met aandacht aan jezelf hebt gewerkt en je erna waarschijnlijk een betere jobkeuze maakt.