Tegenwoordig zitten we veel thuis, waardoor we soms in conflict raken met onze huisgenoten of ons nutteloos voelen omdat we thuis niet zo veel gedaan krijgen als op kantoor. In deze rare tijden is het extra belangrijk dat je goed voor jezelf zorgt en je mentale gezondheid niet wegcijfert. Een van de dingen die je kan doen om je beter te gaan voelen, is het volgen van ACT therapie. Maar wat is ACT therapie nou precies? Daarover in deze blog meer!

Wat is ACT therapie?

ACT staat voor Acceptance and Commitment Therapy. Het is een vorm van cognitieve gedragstherapie, wat inhoudt dat je door middel van mindfulness-, gedragsveranderings- en aanvaardingsstrategieën leert om in het hier en nu te leven en minder te piekeren over het verleden. Je kan het verleden toch niet veranderen, dus het is zinloos om je hier eindeloos druk over te maken. Je leert omdenken, waardoor je je huidige situatie meer zal waarderen. Je zal psychologisch flexibeler worden, waardoor je meer zal gaan nadenken over de dingen die er echt toe doen in plaats eindeloos na te denken over zaken die je toch niet in de hand hebt. Voor wie dit allemaal heel zweverig klinkt en nog sceptisch is: de effectiviteit van ACT therapie is wetenschappelijk bewezen!

Is ACT therapie iets voor mij?

Wanneer je lijdt aan bijvoorbeeld een angststoornis, depressie of hoogsensitief bent en het idee hebt dat je er zelf niet uit komt, kan je je beter gaan voelen door ACT therapie. Je leert dan namelijk je negatieve gedachten en gevoelens om te zetten, zodat ze minder hard binnenkomen. Het gaat dus niet om het tijdelijk verhelpen van je klachten, maar je leert een denkmanier aan die je je hele leven nog bij je zal dragen en baat van zal hebben!