Op school hadden we allemaal een mentor; iemand die ons in de gaten hield en bijstuurde waar dit nodig was. Dit is niet iets nieuws. Vroeger bestonden mentors ook al. We noemde ze toen een grootmeester. Dit was een persoon die ons een bepaald vak leerde tot het moment dat de persoon het zelf kon. Deze persoon stopte met het uitvoeren van het vak en de andere persoon nam het over. Toch bleef de grootmeester nog wel advies geven, zoals een mentor.
Tegenwoordig krijgen we op de middelbare school een mentor maar daarna houdt het eigenlijk wel op. We hebben dus niet meer iemand die ouder is en meer ervaring heeft om ons tips te geven. Toch leert de ervaring ons dat dit eigenlijk heel handig kan zijn, zowel tijdens de studie als tijdens je werk. Wil jij weten waarom een mentor handig kan zijn? Lees dan verder.
De toegevoegde waarde van een mentor
Een mentor is niet zomaar iemand die je zegt wat je fout doet. Het is een persoon die het beste met je voorheeft en je wilt helpen bij jouw ontwikkelingen, zowel privé als op werk. Op het werk gebied kunnen dit zowel hard skills als soft skills zijn. Tegenwoordig hoeft een mentor je niet face-to-face te helpen. Dit kan ook door middel van social media, de telefoon en via een groeps mentoring.
Zo een kennis helpt je bijvoorbeeld met het volgende:
- Uit je comfort zone halen. Zo probeert deze persoon je altijd uit te dagen zodat jij het beste uit jezelf kan halen.
- Nieuw perspectief bieden. Zodra je een denkfout maakt kan jouw mentor je op deze fout wijzen zodat jij weer rationele keuzes kan maken
- Ontwikkelen van soft skills. Hierbij kan je denken aan het presenteren of communiceren met onbekende mensen.
- Ontwikkelen van hard skills. Denk bijvoorbeeld aan analytisch denken.
Als laatst is je mentor een sparringpartner die je scherp probeert te houden. Wie wilt dit nou niet? Een mentor kan jammer genoeg soms nog wel wat geld kosten. Probeer daarom altijd te onderhandelen om zo een mooie korting te krijgen.