De meeste mensen die zijn gediagnosticeerd met een gegeneraliseerde angststoornis, moeten hun huisarts of psychische hulpverlener vragen om een informatief pamflet te geven waarin staat wat de symptomen van paniekaanvallen zijn. Dit is belangrijk om te weten omdat een aanval plotseling kan plaatsvinden. Vaak zal de dag gespannen geweest zijn, maar dan kan er één komen wanneer de persoon gewoon televisie kijkt.

Wat zijn de symptomen van paniekaanvallen? Het zijn gevoelens van verstikking, het tonen van angst, beven, misselijkheid, zweten en de drang om te vluchten voor de angst. Er kan ook een kloppend hart zijn en het gevoel van een dreigende dood. Sommige mensen haasten zich naar de eerste hulp van het dichtstbijzijnde ziekenhuis uit angst dat ze ofwel een hartaanval krijgen, ofwel een zenuwinzinking. Het goede nieuws is dat geen van deze symptomen levensbedreigend zijn. Natuurlijk is dit nadat een grondige medische controle is voltooid om medische oorzaken uit te sluiten.

Ook emotioneel stabiele mensen kunnen paniekaanvallen krijgen. Verrassend voor velen die zich afvragen wat de symptomen van paniekaanvallen zijn, is dat de persoon geen angststoornis hoeft te hebben. Stress is zo overheersend in het dagelijks leven, dat het niet verwonderlijk zou zijn om te ontdekken dat meer en meer mensen ten minste eenmaal in hun leven een paniekaanval hebben. Omdat hyperventileren meestal het eerste symptoom is, kan men angst voelen zoals men nog nooit eerder heeft gevoeld. Het gevoel van verstikking of niet in staat zijn om adem te halen is afschuwelijk. Lees meer over ademhalingsoefeningen hyperventilatie.

Bij het lezen van een boekje met de symptomen van paniekaanvallen, kan men lezen dat er triggers zijn die voorafgaan aan een aanval. Dit is goed om te weten, want de golf van angst die men voelt tijdens de eigenlijke aanval is angstaanjagend en niemand wil dat gevoel herhalen. Het zoeken naar manieren om stress te elimineren of te verminderen helpt om paniekaanvallen te voorkomen. De meeste triggers zijn enkele die kunnen worden aangepakt door ontspanningsoefeningen, zoals het hoofd van de ene naar de andere kant rollen, de spieren van de schouders omhoog en dan naar beneden knijpen en de geest leegmaken en vervolgens de gedachten vervangen door aangename gedachten. Dit zijn slechts een paar remedies die zullen helpen om de geest gezond en kalm te houden, kunt u meer remedies vinden op onze website: https://www.depsycholoog.nl/hyperventilatie/