Ga jij en jouw partner uit elkaar en bezitten jullie een koophuis? Bij het scheiden met koophuis komen er veel zaken waar jullie rekening mee moeten houden. Wat wordt er namelijk gedaan met een koopwoning? Bij een scheiding met koophuis moet je namelijk bepalen wie de eigenaar zal worden na de echtscheiding. Daarnaast zijn er ook een aantal andere dingen waar je op moet letten. Lees verder wat er gebeurt bij een scheiding aanvragen, met name wanneer er sprake is van een koopwoning.
Een scheiding met een koophuis: de eigenaar
Bij een scheiding aanvragen gaat het niet alleen om het regelen van de formaliteiten rondom jou en jouw (ex)partner’s co-ouderschap. In de meeste gevallen is er ook nog eens sprake van een scheiding met koophuis waarover onderhandeld moet worden. Wie krijgt namelijk de koopwoning na de echtscheiding? Hoe bepaal je dat dan?
Bij het bezitten van een woning moet je vaak het huwelijksvermogensrecht nalopen. Dit bepaalt wie van jullie de eigenaar is. Het kan namelijk zo zijn dat jullie op basis van huwelijkse voorwaarden getrouwd zijn of juist gemeenschap van goederen. Als een van jullie de eigenaar is, dan hoeft er niks verdeeld te worden. In het geval dat dit niet zo is, dan moeten jullie samen beslissen hoe jullie het huis gaan verdelen. Daarnaast is het ook zo dat indien jullie samen een hypotheek hebben, dan moeten jullie ook de schuld hiervan verdelen.
Schakel een mediator in
Naast de bovenstaande punten is het belangrijk bij een scheiding aanvragen dat jullie de hypotheeksituatie in kaart brengen. Bekijk wat voor soort hypotheek jullie hebben afgesloten en wat het resterende bedrag is van de hypotheekschuld. Zodra jullie een overzicht van dit hebben gemaakt, dan moeten jullie bepalen wat de waarde is van de woning. Als laatste zetten jullie deze gegevens op papier en dit wordt in het echtscheidingsconvenant opgenomen.
Er zijn dus veel zaken waar je rekening mee moet houden bij een echtscheiding. Mocht het zo zijn dat er moeilijkheden ontstaan tijdens dit proces, schakel dan een specialist zoals een mediator in om de situatie te verbeteren. Zij zullen jullie op weg helpen door te bemiddelen over dit soort afspraken.