Verslaving aan drugs en alcohol kan een verwoestende realiteit zijn voor individuen en hun families. Met de juiste hulp binnen de verslavingszorg is herstel echter mogelijk. Een behandeling bij een gekwalificeerde verslavingsspecialist of een centrum voor verslavingsbehandeling is dé manier om de steun te krijgen die nodig is om problemen met middelenmisbruik te overwinnen en aan de reis naar langdurige nuchterheid te beginnen. 

Wat gebeurt er tijdens een verslavingsbehandeling? 

Bij een behandeling binnen de verslavingszorg krijgt men een uitgebreid programma dat mensen die worstelen met een stoornis in het gebruik van drugs of alcohol helpt om te stoppen. Hiernaast leert men om te leren omgaan met hun verlangens en stress zonder een toevlucht te nemen tot verslavingsgedrag. Een effectief verslavingsprogramma combineert meestal zowel individuele therapiesessies als groepsbegeleiding.  

Tijdens individuele sessies kunnen patiënten hun gedachten en gevoelens diepgaand bespreken met de professionele therapeut. Groepstherapie, daarentegen, kan echter nuttig zijn zodat patiënten inzichten kunnen krijgen van anderen die voor soortgelijke uitdagingen staan. Daarnaast bieden veel verslavingscentra ook toegang tot medische zorg, voedingsbegeleiding, gezinstherapie, recreatieve activiteiten, trainingsprogramma’s en geestelijke begeleiding. 

De voordelen van verslavingsbehandeling 

Er zijn talloze voordelen verbonden aan het kiezen voor verslavingsbehandelingen. Als je kiest voor een erkend centrum voor verslavingsbehandeling kun je er zeker van zijn dat je evidence-based behandelingen krijgt, zoals cognitieve gedragstherapie, welke bewezen heeft effectief zijn bij het helpen overwinnen van stoornissen in het middelengebruik. Bovendien krijg je bij een centrum voor verslavingsbehandelingen toegang tot ervaren professionals die gespecialiseerd zijn in de behandeling van verslavingen, zoals psychiaters, psychologen, maatschappelijk werkers en gediplomeerde begeleiders welke zorg op maat kunnen bieden, specifiek afgestemd op de behoeften van elk individu. 

Bovendien, door 24/7 ondersteuning te bieden in een veilige omgeving, weg van de triggers en verleidingen die samenhangen met een stoornis, kunnen patiënten zich alleen richten op hun herstel eigen zonder afleiding of druk van buitenaf.                     

Conclusie: 

De beslissing nemen om naar professionele hulp te zoeken is niet gemakkelijk, maar het is absoluut noodzakelijk als blijvende nuchterheid gewenst is. Met de juiste hulp van een erkende verslavingsspecialist of een erkende afkickkliniek kan men de vaardigheden ontwikkelen die nodig zijn om verlangens effectief te beheersen en in de toekomst een gezondere levensstijl op te bouwen die vrij is van problemen met middelenmisbruik. Neem, voordat het te laat is, vandaag nog contact op met https://www.connection-sggz.nl/ voor professionele hulp!